O mnie

Nazywam się Jolanta Rudy. Jestem absolwentką Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, gdzie zdobyłam tytuł dietetyka klinicznego.

Jestem dietetykiem z wykształcenia, ale również z zamiłowania. Od zawsze interesowałam się odżywianiem i jego wpływem na zdrowie, ale jestem też pasjonatką gotowania i poznawania nowych smaków.

W swojej praktyce kieruję się holistycznym podejściem do człowieka, ponieważ uważam, że jest to bardzo pomocne przy ocenie stanu zdrowia pacjenta, a także przy układaniu zaleceń żywieniowych. Każdego pacjenta traktuję indywidualnie, kierując się jego samopoczuciem oraz szukając kompromisów wśród jego możliwości i przyzwyczajeń, dostosowując jednocześnie do jego upodobań żywieniowych, trybu życia i godzin pracy.

Konsekwencją takiego podejścia było rozszerzenie wiedzy akademickiej o kurs z zakresu Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej Medycyny Chińskiej w Instytucie Medycyny Chińskiej w Krakowie.

Jestem zdecydowaną przeciwniczką cudownych diet, ponieważ za cel w pracy z pacjentem stawiam przekazywanie praktycznej wiedzy o żywieniu - tak aby pacjent potrafił samodzielnie dokonywać właściwych wyborów żywieniowych oraz komponować i przygotować zdrowe i wartościowe posiłki.

Bardzo lubię dzielić się swoją pasją i umiejętnościami, dlatego z przyjemnością biorę udział w różnego rodzaju spotkaniach edukujących. Sukcesywnie też pogłębiałam swoją wiedzę. Obecnie studiuję na Uczelni Nauk Społecznych na kierunku Promocja Zdrowia. Uczestniczę w wielu konferencjach i szkoleniach, które uaktualniają wiedzę zdobytą na studiach.

Certyfikaty i uprawnienia