Oferta
Indywidualne programy żywieniowe
Indywidualne programy żywieniowe skierowane są do osób dla których ważna jest dbałość o własne zdrowie i samopoczucie. Dobór produktów, wzbogacenie jadłospisu, wykorzystanie sezonowości produktów ma służyć utrzymaniu właściwej masy ciała ale przede wszystkim zachowaniu dobrego samopoczucia oraz oddaleniu ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych.
Odżywianie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Diety specjalne w różnych jednostkach chorobowych
• Cukrzyca typu I i II
• Niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto
• Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
• Refluks żołądkowo-przełykowy
• Zaparcia, biegunki, zaburzenia przemiany materii
• Zespół jelita drażliwego
• Nadciśnienie tętnicze
• Choroba wieńcowa i miażdżyca naczyń
• Hiperlipidemia, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
• Alergie i nietolerancje pokarmowe
• Żywienie w przebiegu chorób nowotworowych
• Niewydolność nerek
• Kamica nerkowa
• Niedokrwistość
• Osteoporoza
• Niedobory pokarmowe
Diety eliminacyjne
Diety eliminacyjne mają zastosowanie wszędzie tam, gdzie występuje alergia lub nietolerancja na dany składnik. Najczęściej mamy do czynienia z dietą bezglutenową, bezmleczną oraz bezjajeczną, ale reakcję alergiczną mogą wywoływać także owoce , warzywa i orzechy. Wykluczenie z diety tak ważnych składników odżywczych niesie za sobą ryzyko niedożywienia dlatego tak ważne jest zbilansowanie diety.
Diety wegetariańskie i wegańskie
Diety wegetariańskie i wegańskie są przykładem diet eliminacyjnych wynikających z powodów filozoficznych, religijnych i ekologicznych. W restrykcyjnym wydaniu czyli diecie wegańskiej dodatkowo następuje rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z jadłospisu znika zatem mięso, ryby, jajka , mleko i jego przetwory. Aby uniknąć szkodliwych niedoborów w tego rodzaju diecie, trzeba umiejętnie ją zbilansować, tak żeby uniknąć niedoboru np. witaminy B12 ważnej szczególnie u kobiet bo mającej udział w procesie tworzenia krwi.
Żywienie dzieci i młodzieży
W żywieniu dzieci i młodzieży jest kilka okresów rozwojowych i każdy z nich charakteryzuje się innym zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze. Każdy z nich jest też bardzo ważny ze względu na kształtowanie nawyków i przyzwyczajeń. Utrwalone w dzieciństwie mają wpływ na zachowania zdrowotne w dorosłym życiu. Należy pamiętać, że oprócz miłości i opiekuńczości żywienie należy do najważniejszych czynników środowiska wpływających na rozwój fizyczny, stan zdrowia i samopoczucie dziecka.
Rodzice pamiętajcie o tym, że macie realny wpływ na zdrowie waszego dziecka i jakość jego życia. Uczmy dzieci smaków dobrego jedzenia ale też w późniejszym wieku umiejętności przygotowywania samodzielnie zdrowych posiłków.
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
Okres ciąży i laktacji jest szczególnym okresem w życiu kobiety. Prawidłowa dieta mamy ma duże znaczenie zarówno dla prawidłowego przebiegu ciąży, ale także dla rozwoju maleństwa po urodzeniu. Warto zatem przygotować się do tego szczególnego czasu szczególnie jeśli przyszła mama ma niedowagę lub nadwagę. W trakcie trwania ciąży zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze ale dopiero w II trymestrze i nie do tego stopnia, żeby jeść za dwoje.
Właściwie odżywiony organizm doskonale poradzi sobie z ogromem zmian i pracą jaką musi wykonać zarówno w czasie tych dziewięciu miesięcy ale i później, podczas karmienia piersią.